Masz pytania? DZWOŃ 570 315 316 w godz. 7-22 udzielimy wszelkich niezbędnych informacji
KATEGORIE
Wysyłka w 24h
Darmowa dostawa zamówień od 500 zł
PIERZGA
1 kg. | 300 ZŁ
Pierzga pszczela, zwana chlebem pszczelim, jest to produkt który powstaje z pyłku kwiatowego i wydzieliny pszczół, zawierającej enzymy. Pszczoły magazynują pyłek w komórkach plastra ubijając go głową i dodając niezbędne enzymy. W obecności kwasu mlekowego dochodzi do procesu fermentacji i powstaje pierzga. Pierzga jest niezbędnym składnikiem pokarmowym młodych pszczół.
W trakcie procesu fermentacji, białka występujące w pyłku ulegają rozkładowi do aminokwasów - a te są lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Pierzga jest także bogatsza w cukry i kwas mlekowy. Pszczoły wzbogacają pierzgę swoją śliną, enzymami trawiennymi, miodem i innymi substancjami. Pierzga zawiera wiele aminokwasów egzogennych, czyli takich, które musimy przyjmować z pokarmem, bo nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać. Ważne są szczególnie te zawierające siarkę, ponieważ są niezbędne do zachowania prawidłowej kondycji skóry, włosów i paznokci. W pierzdze występują zarówno tłuszcze nienasycone, jak i nasycone. Tutaj wspomnieć należy o NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych – linolowym, gamma-linolenowym czy arachidowym, a także niewielkiej ilości fitosteroli. Znajdziemy w niej także węglowodany oraz kwasy nukleinowe. Pierzga pszczela, podobnie jak pyłek, jest bogatym źródłem witamin A i E – również potrzebnych naszej skórze i włosom. Dodatkowo występują w niej witamina C i większość witamin z grupy B – kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, wit. B1, B2, B3. Spośród biopierwiastków można wymienić podstawowe minerały, takie jak magnez i wapń, sód i potas, a także pierwiastki śladowe: miedź, selen, cynk, krzem, chrom czy mangan.
Pierzga jest źródłem białka oraz tłuszczu, oprócz tego zawiera enzymy oraz kwas mlekowy, wiele witamin oraz minerałów:
Pierzga pszczela wpływa na odporność organizmu, wzmacniając system immunologiczny dzięki zawartym w niej witaminom i minerałom. Stosowanie pierzgi polecane jest w okresie wzmożonych zachorowań, w czasie rekonwalescencji po przebytych chorobach, operacjach, a także przeziębieniu, grypie, przy chorobach prostaty oraz w przypadku miażdżycy. Pierzga odtruwa organizm, dzięki właściwościom antybakteryjnym.
Jest polecana przy:
Dodaj do koszyka interesującą Cię ilość kilogramów pierzgi
Masz pytania? DZWOŃ 570 315 316 w godz. 7-22 udzielimy wszelkich niezbędnych informacji
Dostarczamy do klientów w całym kraju
© PSZCZELI PORT 2023
ul. Marynopole 26, 23-230 Trzydnik Duży | woj. Lubelskie