Zadzwoń: +48 570 315 316 lub zamów online:
Pasieka hodowlana Pszczeli Port. Matki reprodukcyjne pozyskiwane od najlepszych hodowców w Europie. Zajmujemy się hodowla matek pszczelich. Oferujemy matki nieunasiennione, matki unasiennione, odkłady, rodziny pszczele przezimowane. Znajdziesz u nas Matki pszczele Elgon, Włoszka, Buckfast, Krainka
Pasieka hodowlana Pszczeli Port | ul. Marynopole 26, 23-230 Trzydnik Duży | woj. Lubelskie
Pierzga pszczela, zwana chlebem pszczelim, jest to produkt który powstaje z pyłku kwiatowego i wydzieliny pszczół, zawierającej enzymy. Pszczoły magazynują pyłek w komórkach plastra ubijając go głową i dodając niezbędne enzymy. W obecności kwasu mlekowego dochodzi do procesu fermentacji i powstaje pierzga. Pierzga jest niezbędnym składnikiem pokarmowym młodych pszczół.
Trakcie procesu fermentacji, białka występujące w pyłku ulegają rozkładowi do aminokwasów - a te są lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Pierzga jest także bogatsza w cukry i kwas mlekowy. Pszczoły wzbogacają pierzgę swoją śliną, enzymami trawiennymi, miodem i innymi substancjami. Pierzga zawiera wiele aminokwasów egzogennych, czyli takich, które musimy przyjmować z pokarmem, bo nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać. Ważne są szczególnie te zawierające siarkę, ponieważ są niezbędne do zachowania prawidłowej kondycji skóry, włosów i paznokci. W pierzdze występują zarówno tłuszcze nienasycone, jak i nasycone. Tutaj wspomnieć należy o NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych – linolowym, gamma-linolenowym czy arachidowym, a także niewielkiej ilości fitosteroli. Znajdziemy w niej także węglowodany oraz kwasy nukleinowe. Pierzga pszczela, podobnie jak pyłek, jest bogatym źródłem witamin A i E – również potrzebnych naszej skórze i włosom. Dodatkowo występują w niej witamina C i większość witamin z grupy B – kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, wit. B1, B2, B3. Spośród biopierwiastków można wymienić podstawowe minerały, takie jak magnez i wapń, sód i potas, a także pierwiastki śladowe: miedź, selen, cynk, krzem, chrom czy mangan.
Pierzga jest źródłem białka oraz tłuszczu, oprócz tego zawiera enzymy oraz kwas mlekowy, wiele witamin i minerałów:
Pierzga pszczela właściwości
Pierzga pszczela wpływa na odporność organizmu, wzmacniając system immunologiczny dzięki zawartym w niej witaminom i minerałom. Stosowanie pierzgi polecane jest w okresie wzmożonych zachorowań, w czasie rekonwalescencji po przebytych chorobach, operacjach, a także przeziębieniu, grypie, przy chorobach prostaty oraz w przypadku miażdżycy. Pierzga odtruwa organizm, dzięki właściwościom antybakteryjnym. Jest polecana przy:
Pyłek pszczeli zawiera ponad 36 witamin i minerałów. Jest skarbnicą zawierającą minerały i witaminy niezbędne każdemu organizmowi. Poprzez suplementacje pyłku możemy dostarczyć do organizmu więcej wapnia niż poprzez spożywania jogurtów a żelaza zawiera tyle co wątróbka. Zawiera wiele enzymów wspomagających trawienie.Najwięcej w pyłku pszczelim jest amylazy, enzymu trzustkowego, rozkładającego wielocukry (np. skrobię) na cukry proste, które są następnie wchłaniane z przewodu pokarmowego. Ale są w nim i inne enzymy trawienne, m.in. katalaza i pektaza.Pszczeli pyłek kwiatowy zawiera między innymi: białka, aminokwasy (w tym argininę), flawonoidy, węglowodany, witaminy (m. in. bardzo duża zawartość witaminy B), nienasycone kwasy tłuszczowe, dezoksyrybonukleotydy, enzymy i koenzymy, czy też minerały oraz pierwiastki śladowe.
Skład chemiczny pyłku kwiatowego wskazuje na to, że pyłek pszczeli to swego rodzaju mix niezbędnych do życia substancji odżywczych. W składzie pyłku znajdziemy:
SKŁAD PYŁKU
Witamina B6 0,90 mg
Białko 22 g
Biotyna 0,0064 mg
Tłuszcz 12 g
Kwas nikotynowy 4,80 mg
Cukry 34 g
Kwas patotenowy 0,32 mg
Prowitamina A 18 mg
Kwas foliowy 0,30 mg
Witamina E 3,20 mg
Wapń 120 mg
Witamina C 20 mg
Żelazo 9,20 mg
Tiamina 0,92 mg
Magnez 77,50 mg
Ryboflawina 0,54 mg
Cynk 6,50 mg
Kit pszczeli zbierany jest przez pszczoły z roślin i ma postać gęstej, lepkiej żywicy o różnych kolorach w zależności od pochodzenia i charakterystycznym zapachu. Propolis zawiera około 300 składników aktywnych. Najliczniejszą i najlepiej poznaną grupą związków są polifenole. Są to: kwasy fenolowe: ferulowy, kumarowy, galusowy, kawowy oraz flawonoidy: kemferol, chryzyna, apigenina, galangina itd. W skład żywic propolisu wchodzą także terpenoidy: geraniol, fukosterol, sigmasterol, nerol itd. Oprócz polifenoli i żywic w propolisie znaleźć można również woski, polisacharydy, a także część mikroelementów takich jak żelazo, miedź, krzem, magnez, selen, fosfor czy krzem. Zawartość tych minerałów jest różna w zależności od źródła pochodzenia kitu pszczelego.
Do jednego z najbardziej poznanych działań propolisu jest jego aktywność wobec gronkowców, dermatofitów, paciorkowców oraz grzybów drożdżoidalnych. Na jego działanie wrażliwy jest także wirus grypy, opryszczki oraz wirus zapalenia opon mózgowych. Dodatkowo, kit pszczeli ma także działanie regeneracyjne - przyspieszające odnowę tkanek i ich bliznowacenie. Ponadto, można mu przypisać właściwości:
też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.
Nalewka z propolisu przepis
2. Zalej propolis spirytusem i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na dwa - trzy tygodnie.
3. Co najmniej raz dziennie potrząsaj słoikiem, ale im częściej będziesz to robić, tym lepiej :)
4. Po około 14-20 dniach przecedź nalewkę przez gazę lub filtr do kawy. Rozlej propolisówkę do ciemnych buteleczek. Jeśli masz taką możliwość, to użyj butelek z ciemnego szkła ze szklanym kroplomierzem (można je czasami kupić w aptekach). Szczelnie zamkniętą nalewkę możesz przechowywać nawet ponad rok, dlatego proponuję, abyś użyła kilku małych buteleczek zamiast jednej dużej.
W trakcie wytrawiania przez alkohol propolis zjaśnienie i jest to naturalne zjawisko. Po przecedzeniu na gazie pozostanie gęsta pasta - maść propolisowa, która także ma szereg cennych właściwości. Możesz ją wykorzystać do przygotowywania okładów na reumatyzm i bolące staw oraz smarowania wyprysków.
MIÓD AKACJOWY
MIÓD RZEPAKOWY
MIÓD WIERZBOWY
MIÓD WIELOKWIATOWY
MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY
MIÓD SPADZIOWY
MIÓD GRYCZNY
MIÓD LIPOWY
MIÓD NAWŁOCIOWY
MIÓD WRZOSOWY
Pasieka nasza jest pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii. Posiadamy wpis do rejestru Sprzedaży Bezpośredniej produktów pszczelich. Pozyskiwanie i konfekcjonowanie miodu oraz pozostałych produktów pszczelich odbywa się najwyższych standardach. Miód pozyskujemy z terenów wyżyny lubelskiej częściowo na Roztoczu. Prowadzimy pasieke wędrowną co pozwala nam pozyskiwać miody gatunkowe.