Zadzwoń+48  570 315 316  lub zamów online:

NAPISZ ZAMÓWIENIE

PSZCZELI PORT

Matki pszczele hodowla - Buckfast, Krainka, Sklenar, Włoszka

Pasieka hodowlana Pszczeli Port. Matki reprodukcyjne pozyskiwane od najlepszych hodowców w Europie. Zajmujemy się hodowla matek pszczelich. Oferujemy matki nieunasiennione, matki unasiennione, odkłady, rodziny pszczele przezimowane. Znajdziesz u nas Matki pszczele Elgon, Włoszka, Buckfast, Krainka

Pasieka hodowlana Pszczeli Port | ul. Marynopole 26, 23-230 Trzydnik Duży | woj. Lubelskie

Pierzga pszczela, zwana chlebem pszczelim, jest to produkt który powstaje z pyłku kwiatowego i wydzieliny pszczół, zawierającej enzymy. Pszczoły magazynują pyłek w komórkach plastra ubijając go głową i dodając niezbędne enzymy. W obecności kwasu mlekowego dochodzi do procesu fermentacji i powstaje pierzga. Pierzga jest niezbędnym składnikiem pokarmowym młodych pszczół.

Trakcie procesu fermentacji, białka występujące w pyłku ulegają rozkładowi do aminokwasów - a te są lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Pierzga jest także bogatsza w cukry i kwas mlekowy. Pszczoły wzbogacają pierzgę swoją śliną, enzymami trawiennymi, miodem i innymi substancjami. Pierzga zawiera wiele aminokwasów egzogennych, czyli takich, które musimy przyjmować z pokarmem, bo nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać. Ważne są szczególnie te zawierające siarkę, ponieważ są niezbędne do zachowania prawidłowej kondycji skóry, włosów i paznokci. W pierzdze występują zarówno tłuszcze nienasycone, jak i nasycone. Tutaj wspomnieć należy o NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych – linolowym, gamma-linolenowym czy arachidowym, a także niewielkiej ilości fitosteroli. Znajdziemy w niej także węglowodany oraz kwasy nukleinowe. Pierzga pszczela, podobnie jak pyłek, jest bogatym źródłem witamin A i E – również potrzebnych naszej skórze i włosom. Dodatkowo występują w niej witamina C i większość witamin z grupy B – kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, wit. B1, B2, B3. Spośród biopierwiastków można wymienić podstawowe minerały, takie jak magnez i wapńsód potas, a także pierwiastki śladowe: miedź, selen, cynkkrzemchrom czy mangan.

Pierzga jest źródłem białka oraz tłuszczu, oprócz tego zawiera enzymy oraz kwas mlekowy, wiele witamin i minerałów:

 

Pierzga pszczela właściwości

Pierzga pszczela wpływa na odporność organizmu, wzmacniając system immunologiczny dzięki zawartym w niej witaminom i minerałom. Stosowanie pierzgi polecane jest w okresie wzmożonych zachorowań, w czasie rekonwalescencji po przebytych chorobach, operacjach, a także przeziębieniu, grypie, przy chorobach prostaty oraz w przypadku miażdżycy. Pierzga odtruwa organizm, dzięki właściwościom antybakteryjnym. Jest polecana przy:

  • leczeniu wątroby,
  • leczeniu choroby alkoholowej,
  • zatruciach,
  • problemach z żołądkiem i jelitami,
  • zaparciach i biegunkach,
  • leczeniu stanów depresyjnych,
  • przewlekłym zmęczeniu,
  • chorobach układu nerwowego.

Pyłek pszczeli zawiera ponad 36 witamin i minerałów. Jest skarbnicą zawierającą minerały i witaminy niezbędne każdemu organizmowi. Poprzez suplementacje pyłku możemy dostarczyć do organizmu więcej wapnia niż poprzez spożywania jogurtów a żelaza zawiera tyle co wątróbka. Zawiera wiele enzymów wspomagających trawienie.Najwięcej w pyłku pszczelim jest amylazy, enzymu trzustkowego, rozkładającego wielocukry (np. skrobię) na cukry proste, które są następnie wchłaniane z przewodu pokarmowego. Ale są w nim i inne enzymy trawienne, m.in. katalaza i pektaza.Pszczeli pyłek kwiatowy zawiera między innymi: białka, aminokwasy (w tym argininę), flawonoidy, węglowodany, witaminy (m. in. bardzo duża zawartość witaminy B), nienasycone kwasy tłuszczowe, dezoksyrybonukleotydy, enzymy i koenzymy, czy też minerały oraz pierwiastki śladowe.

 

Skład chemiczny pyłku kwiatowego wskazuje na to, że pyłek pszczeli to swego rodzaju mix niezbędnych do życia substancji odżywczych. W składzie pyłku znajdziemy:

  • białka stanowiące około 23% zawartości pyłku – wśród nich około 10% stanowią aminokwasy egzogenne (metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucyna, walina, fenyloalanina i tryptofan), które są niezbędne dla organizmu, a muszą zostać dostarczone z pożywieniem, bowiem organizm nie jest w stanie ich wytworzyć samodzielnie
  • lipidy stanowią ok. 5% składu pyłku kwiatowego, a wśród nich kwas linolowy, kwas g-linolenowy i kwas arachidowy należące do grupy bardzo ważnych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • węglowodany (cukry), stawiące około 30% zawartości pyłku pszczelego. Cukry redukujące (przede wszystkim fruktoza i glukoza) stanowią około 25%
  • związki fenolowe: flawonoidy, leukotrieny, katechiny i fenolokwasy stanowią około ok. 1,5% składu pyłku kwiatowego
  • biopierwiastki: w pyłku znajdziemy makroelementy (wapń, fosfor, magnez, sód i potas) oraz mikroelementy (żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen)
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (witamina A, witamina E i witamina D) oraz rozpuszczalne w wodzie, (witaminy B1, B2, B6, C, kwasy: pantotenowy, nikotynowy i foliowy oraz biotyna, rutyna i inozytol).

 

SKŁAD PYŁKU

Witamina B6                 0,90  mg

Białko                             22 g

Biotyna                           0,0064 mg

Tłuszcz                           12 g

Kwas nikotynowy           4,80  mg

Cukry                               34 g

Kwas patotenowy           0,32 mg

Prowitamina A                18 mg

Kwas foliowy                   0,30 mg

Witamina E                      3,20 mg

Wapń                               120  mg

Witamina C                      20 mg

Żelazo                              9,20 mg

Tiamina                            0,92 mg

Magnez                            77,50 mg

Ryboflawina                     0,54 mg

Cynk                                  6,50 mg

 

 

 

 

 

PROPOLIS

PIERZGA

PYŁEK PSZCZELI

MIÓD

PRODUKTY PSZCZELE

PSZCZELI PORT

570 315 316 

Kit pszczeli zbierany jest przez pszczoły z roślin i ma postać gęstej, lepkiej żywicy o różnych kolorach w zależności od pochodzenia i charakterystycznym zapachu. Propolis zawiera około 300 składników aktywnych. Najliczniejszą i najlepiej poznaną grupą związków są polifenole. Są to: kwasy fenolowe: ferulowy, kumarowy, galusowy, kawowy oraz flawonoidy: kemferol, chryzyna, apigenina, galangina itd. W skład żywic propolisu wchodzą także terpenoidy: geraniol, fukosterol, sigmasterol, nerol itd. Oprócz polifenoli i żywic w propolisie znaleźć można również woski, polisacharydy, a także część mikroelementów takich jak żelazo, miedź, krzem, magnez, selen, fosfor czy krzem. Zawartość tych minerałów jest różna w zależności od źródła pochodzenia kitu pszczelego.

Do jednego z najbardziej poznanych działań propolisu jest jego aktywność wobec gronkowców, dermatofitów, paciorkowców oraz grzybów drożdżoidalnych. Na jego działanie wrażliwy jest także wirus grypy, opryszczki oraz wirus zapalenia opon mózgowych. Dodatkowo, kit pszczeli ma także działanie regeneracyjne - przyspieszające odnowę tkanek i ich bliznowacenie. Ponadto, można mu przypisać właściwości:

  • immunostymulujące – zwiększa odporność i funkcje obronne organizmu;
  • antyoksydacyjne, dzięki czemu działa przeciwnowotworowo;
  • zabezpieczające naczynia krwionośne przez wytworzeniem się zakrzepów;
  • łagodzące w chorobach skóry;
  • hamujące stany zapalne gardła, krtani i jamy ustnej;
  • hepatoprotekcyjne szczególnie wpływa na poprawę w trakcie wczesnego stadium wirusowego zapalenia wątroby;
  • antyreumatyczne;
  • stymulujące krążenie krwi;
  • poprawiające witalność przy zmęczeniu i osłabieniu.

też dowolnie zmieniać rozmiar i położenie tego elementu oraz wszelkie parametry wliczając w to tło, obramowanie i wiele innych. Elementom tekstowych możesz też ustawić animację, dzięki czemu, gdy użytkownik strony wyświetli je na ekranie, pokażą się one z wybranym efektem.

Nalewka z propolisu przepis 

 

  • 50 g propolisu
  • 350 ml spirytusu
  • 150 ml wody 
 

1. Propolis oczyść z ewentualnych zanieczyszczeń, rozdrobnij (możesz to zrobić w młynku do kawy) i umieść w szklanym zakręcanym słoiku.

2. Zalej propolis spirytusem i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na dwa - trzy tygodnie. 

3. Co najmniej raz dziennie potrząsaj słoikiem, ale im częściej będziesz to robić, tym lepiej :)

4. Po około 14-20 dniach przecedź nalewkę przez gazę lub filtr do kawy. Rozlej propolisówkę do ciemnych buteleczek. Jeśli masz taką możliwość, to użyj butelek z ciemnego szkła ze szklanym kroplomierzem (można je czasami kupić w aptekach). Szczelnie zamkniętą nalewkę możesz przechowywać nawet ponad rok, dlatego proponuję, abyś użyła kilku małych buteleczek zamiast jednej dużej.

W trakcie wytrawiania przez alkohol propolis zjaśnienie i jest to naturalne zjawisko. Po przecedzeniu na gazie pozostanie gęsta pasta - maść propolisowa, która także ma szereg cennych właściwości. Możesz ją wykorzystać do przygotowywania okładów na reumatyzm i bolące staw oraz smarowania wyprysków.  

MIÓD AKACJOWY

 

MIÓD RZEPAKOWY

 

MIÓD WIERZBOWY

 

MIÓD WIELOKWIATOWY

 

MIÓD NEKTAROWO-SPADZIOWY

 

MIÓD SPADZIOWY

 

MIÓD GRYCZNY

 

MIÓD LIPOWY 

 

MIÓD NAWŁOCIOWY

​​​​​​​

MIÓD WRZOSOWY

 

 

 

 

Pasieka nasza jest pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii. Posiadamy wpis do rejestru Sprzedaży Bezpośredniej produktów pszczelich. Pozyskiwanie i konfekcjonowanie miodu oraz pozostałych produktów pszczelich odbywa się najwyższych standardach. Miód pozyskujemy z terenów wyżyny lubelskiej częściowo na Roztoczu. Prowadzimy pasieke wędrowną co pozwala nam pozyskiwać miody gatunkowe.